Великоднє розговіння: з чого почати святкову трапезу.

Великоднє свято: традиційні страви і писанки
Великоднє свято: традиційні страви і писанки
Саме сьогодні, 20 квітня, християнський світ святкує велике й світле Свято Воскресіння Христового. Після закінчення Великого посту вірні з особливою увагою ставляться до першої трапези, дотримуючись стародавніх традицій та обрядів.
«Главком» розповідає, що слід з'їсти першим під час великодньої трапези.
У Великдень після церковної служби вірні зазвичай розпочинають трапезу з освячених страв. Почати розмову слід з крашанки. Відповідно до українських традицій, першим після повернення з церкви слід з'їсти освячене варене яйце - крашанку. Це символізує нове життя та воскресіння. Існує звичай, коли члени родини стукаються крашанками; чия крашанка залишиться цілою - та людина буде щасливою протягом року. Після крашанки зазвичай куштують паску - обрядовий хліб, що символізує тіло Христове. У деяких регіонах господар розрізає паску та ділить її на частини між всіма присутніми. Потім переходять до інших освячених страв: м'ясних виробів, сиру, масла та інших смаколиків. Перед початком трапези родина читає молитву. Особливу увагу приділяють залишкам освяченої їжі: їх не викидають, або доїдають, або закопують у землю в місцях, де ніхто не ходить, щоб не топтатися по святому. Також «Главком» підготував велику добірку найкращих привітань з цим великим та світлим святом у віршах, прозі та яскравих листівках. До слова, Предстоятель Православної церкви України митрополит Київський і всієї України Епіфаній записав відеозвернення з нагоди великого християнського свята Воскресіння Господнього. Митрополит Епіфаній привітав українців з Великоднем. Він розпочав зі словами: «Сьогодні в день Христового воскресіння ми оновлюємо свої надії на перемогу правди і добра».

Читайте також

Реклама